Leestip!

09-01-2023
113 keer bekeken 0 reacties

Waarom zijn spelen en leren (bijna) hetzelfde? Welk gevaar schuilt er in te veel toetsen? Wat zijn de tien motivatie-verboden?

Dank je wel voor de leestip Alfred Buunk ! 'Voor wie wil begrijpen hoe onze studenten leren bij #Nimeto Creatieve Ruimtemakers, want dat is soms nog best lastig uit te leggen.... Rob Martens schrijft heel toegankelijk en maakt ook duidelijk dat vernieuwing niet hetzelfde is als totaal afkeuren van wat er was. Wat wij eraan toevoegen is dat we #Agora-achtig onderwijs binnen een #mbo-vakschool toepassen.'

Leraren en opvoeders denken vaak dat ze concrete instructies moeten geven om leerlingen te motiveren. Zo komen ze van input tot de gewenste output. Maar een goede motivator vraagt niet meteen aan anderen om iets te doen, hij of zij durft juist de controle los te laten en dwang weg te nemen.

Leerlingen intrinsiek motiveren bespreekt de manier waarop we de ontwikkeling van kinderen en jongeren zo positief mogelijk beïnvloeden. Niet het behalen van goede resultaten is belangrijk, wel het stimuleren van aangeboren nieuwsgierigheid. Want juist door spontaan spelplezier zijn leerlingen beter in staat om te leren.

Dit boek is een pleidooi voor meer compassie, meer speelruimte en minder druk in het onderwijs. Het verkent zo waar het begrip 'intrinsieke motivatie' voor staat.
Allerlei nuttige tips en verhalen laten zien wie wij mensen, kinderen en jongeren voorop, echt zijn: sociaal, spelend, en nieuwsgierig om te leren.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen