De Grote Kunstshow, Theatrale kijkshow rondom oeuvre modekunstenaar Bas Kosters

18-03-2022
184 keer bekeken 0 reacties

Op 8 en 9 april a.s. vindt in Stadsschouwburg Utrecht een bijzondere editie plaats van De Grote Kunstshow. De editie zal gewijd zijn aan het werk van Bas Kosters, een van Nederlands meest eigenzinnige modekunstenaars.

In een anderhalf uur durende show worden de mode, tekeningen, poppen, wandkleden en andere uitingen van Bas Kosters theatraal tot leven gewekt. Met licht, muziek, monologen, interviews en theater worden hoogtepunten uit Kosters multidisciplinaire oeuvre gepresenteerd en – vooral – de drijfveren en verhalen hierachter voor het voetlicht gebracht. Genderidentiteit, schoonheidsidealen, overconsumptie, kwetsbaarheid en erotiek zijn de fascinaties van Bas Kosters – ideale ingrediënten voor een prikkelende Kunstshow. De Vlaamse theatermaker Lucas de Man, bekend van AVROTROS’ Kunstuur, zal de Kunstshow presenteren. Hij betrekt het publiek bij de Kunstshow en prikkelt hen met onverwachte gedachten.

Over Bas Kosters

Bas Kosters (1977) is een Nederlandse modeontwerper en kunstenaar die bekend staat om zijn overrompelende, eigenzinnige beeldtaal. Kosters won in 2003 de Robijn Fashion Award met zijn afstudeercollectie ‘Two Teacups and a Frying Pan’ en richtte in 2005 de Bas Kosters Studio (BKS) op. Daarna ontving hij de Dutch Fashion Incubator Award (2009), de Dutch Fashion International Incubator Award (2010) en recent het prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium (2018). Kosters is een multidisciplinair talent en beschouwt mode als een van zijn ‘talen’, naast illustraties, schilderijen, poppen, wandkleden en ander grafisch werk.

De Grote Kunstshow

De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst en vormgeving op theatrale wijze voor het voetlicht. Initiatiefnemer Johan Idema: “De Kunstshow zet het klassieke museummodel op zijn kop. Bezoekers wandelen niet langs werken, maar krijgen één voor één de kunstwerken voorgeschoteld. De werken wandelen langs het publiek.” Tijdens een anderhalf uur durende voorstelling passeren werken de revue in acts die verrassen, vermaken, beter doen kijken en tot denken aanzetten. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant bij de eerste editie in de Stadsschouwburg Amsterdam (2013). Wat bedoeld was als eenmalige vernieuwingsstunt, groeide uit tot een geliefd en succesvol format. De afgelopen jaren vonden Kunstshows plaats in diverse theaters, met werken uit collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Frans Hals Museum en de Rabobank Kunstcollectie. Het succes van de laatste Kunstshow waarbij het oeuvre van één kunstenaar (Atelier van Lieshout) centraal stond, was aanleiding om deze editie geheel te wijden aan Bas Kosters.

Samenwerking

De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met Studio Bas Kosters, Stadstheater Arnhem, Internationaal Theater Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht en het Centraal Museum. Deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNG Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant), K.F. Hein Fonds, Gemeente Den Haag, Het Boellaardfonds, Elise Mathilde Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

De voorstelling toert van maart t/m april door het land en is te zien in Arnhem, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Utrecht.

Meer informatie

Voor meer informatie, rechtenvrij beeldmateriaal en interviewaanvragen kunt u contact met Barbara Lindenbergh, b.lindenbergh@ssbu.nl | 030-2324130

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen