Submenu

Goede gesprekken: Lex Bohlmeijer in gesprek met Jetske van Oosten & Tabo Goudswaard

221 keer bekeken 0 reacties

Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met inspirerende mensen met bijzondere verhalen.

In de designwereld is een verschuiving gaande. Jonge ontwerpers zoeken oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen: woningnood, ongelijkheid, vervuiling.

In deze podcast praat Lex Bohlmeijert met architect Jetske van Oosten en beeldend kunstenaar Tabo Goudswaard. Zij beschrijven in het boek Maakkracht hoe sociaal design bestaande systemen kan veranderen.

Ze presenteerden het boek tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Sowieso is dat een overrompelend festijn van innovativiteit, maar er was ook sprake van een soort paradigmashift.

Ging het de afgelopen jaren vooral over duurzaamheid, nu wordt het accent verlegd naar complexe maatschappelijke problemen, die geen eenvoudige oplossingen kennen, waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn, en die de creativiteit en de maakkracht van kunstenaars en designers vereisen, om een onvoorziene uitweg te ontwerpen. 

Het klinkt misschien nog een tikkeltje abstract, maar het boek Maakkracht barst van de inspirerende concrete voorbeelden. Van Oosten en Goudswaard zijn allebei lid van de Sociaal Creatieve Raad, Lees hier meer over de Sociaal Creatieve Raad.een lobbyclub die makers en ontwerpers meer wil betrekken bij het oplossen van complexe problemen en vastgelopen systemen.

Luister hier naar de PODCAST

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen