Submenu

Schijnzelfstandigheid en de wet DBA – enkele vragen en antwoorden

Yvonne de de Beer 12-12-2024
149 keer bekeken

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst controleren op schijnzelfstandigheid. Hierover krijgen we veel vragen vanuit de sector. Hieronder een aantal vragen van zowel opdrachtgevers als zzp’ers zelf, en antwoorden die je hopelijk verder helpen.

Wat is de wet DBA?

DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Het is de wet die sinds 2016 gaat over wie er zzp’er is en wie in loondienst zou moeten werken. Dit is de wet waar je je aan moet houden om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dat wordt in de praktijk soms lastig gevonden. Er wordt daarom gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel: de wet VBAR. Die gaat echter pas op zijn vroegst in 2026 in. Op dit moment geldt de wet DBA nog.

Wat is de wet VBAR?

De wet VBAR is een wetsvoorstel waar op dit moment aan wordt gewerkt. Wet VBAR staat voor Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Het is de bedoeling dat deze wet een duidelijker kader geeft, waardoor je als opdrachtgever of zzp’er makkelijker kunt bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Zo wordt er verduidelijkt wat ‘gezag’ is, en wordt er bij een loon onder de €33 per uur aangenomen dat iemand in dienst is. De wet VBAR geldt nog niet. Het was de bedoeling dat de wet op 1 januari 2025 in zou gaan, maar vanwege het vele commentaar op de wet is dat uitgesteld tot 1 januari 2026. Het is nog niet zeker of die datum zal worden gehaald.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?

Toen bleek dat er veel onduidelijkheid was over welk werk wel en niet door zzp’ers gedaan mocht worden, is er gekozen voor een handhavingsmoratorium bij de Belastingdienst. Dat betekende in de praktijk dat er niet echt werd gecontroleerd op arbeidsverhoudingen. Waar dat wel gebeurde, gaf de belastingdienst alleen een waarschuwing. Dat gaat per 1 januari veranderen. Vanaf die datum gaat de Belastingdienst weer actief handhaven, en mag ze weer meteen correctieverplichtingen, naheffingen en boetes opleggen. Ze mag daarbij ook naheffen met terugwerkende kracht.

Lees hier verder het hele artikel van CULTUUR+ONDERNEMEN 

 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen