Submenu

Bij de specialisten werd verder gewerkt aan de marmer Sarrancolin

14-02-2022
385 keer bekeken 0 reacties

Het imiteren van hout- en marmersoorten behoort  tot één van de onderdelen van het schildersambacht. Vanaf het midden van de 18de eeuw pasten ‘meester-schilders’ imitatietechnieken toe om uiteenlopende redenen.

Eén daarvan was de hoge kostprijs van de hout- en marmersoorten alsook het gebruik van goud. Tevens kon het zo zijn dat er voor modieuze materialen meer vraag dan aanbod was, waardoor imitatietechnieken werden toegepast.

In 1962  verdwenen hout- en marmerimitaties alsook andere oude technieken van de schildersopleiding, waardoor op lange termijn veel ‘meesterlijk’ werk verloren is gegaan. Dit is één van de redenen geweest om in 1974 een cursus op te zetten door de vereniging van Oud-Leerlingen der Nationale Schilderschool. J. Berghuis sr. en J. Oskam waren de eerste docenten die in 1975 les gaven aan geïnteresseerde leden. Door het niveau, vakmanschap, collegialiteit en enthousiasme van de docenten is een landelijke naam opgebouwd.

Het is belangrijk dat het schildersambacht blijft voortbestaan. Dit weerspiegelt zich in de groeiende belangstelling voor de oude technieken. De opgedane kennis tijdens de cursus geeft de mogelijkheid om je te onderscheiden op het gebied van marmer- en houtimitaties. Tevens dient het ter behoud van het ambacht en vormt het een kennisplatform voor de oud-leerlingen van de schilderschool en bovenal een waardevol onderdeel van je vakmanschap.

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen