Submenu

Subsidie voor Makers buiten het boek

Simone Ooijens 10-10-2022
294 keer bekeken 0 reacties

Het Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit van nieuwe literatuur in het Nederlands, Fries en Papiaments. Voor het schrijven of vertalen van literaire boeken waren er al projectsubsidies. Nu kun je ook een projectsubsidie aanvragen als maker van nieuwe literatuur buiten het boek.

van performance tot podcast en van spoken word tot virtual reality. De projectsubsidie biedt tijd, ruimte en middelen om nieuw werk te maken. Als je wilt kun je daarnaast een deel van het bedrag besteden aan je professionele ontwikkeling. Als je de beurs krijgt, gaat het altijd om € 10.000.

Deze pilotregeling loopt (uiterlijk) tot en met september 2023 en wordt daarna geëvalueerd.

Voor wie?
Je kunt in deze pilotregeling een aanvraag indienen als je je als maker al professioneel manifesteert in het letterenveld én als er een presentatiepartner (bijvoorbeeld een literair festival of een omroep; zie hieronder) is die jouw nieuwe werk zal gaan presenteren en bij het publiek onder de aandacht zal brengen, die je daarvoor een honorarium betaalt, en die je bij het maken van je nieuwe werk zal ondersteunen en begeleiden.

Als je nieuwe werk een voordracht op het podium is, wordt verwacht dat je als schrijver je tekst zelf voordraagt. Doe je dit niet? Kijk dan bij de regeling Werkbijdrage theatertekst. Bij andersoortig werk, zoals een podcast of een audiovisueel project, hoef je je werk niet per se zelf te vertolken.

Verder geldt voor aanvragers, net als bij de projectsubsidies voor nieuwe literaire boeken, een inkomensgrens. Die ligt in 2022 op € 45.000 belastbaar verzamelinkomen. Verdien je in 2022 (of 2023) meer, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om een aanvraag in te dienen.

Voor wat?
Je kunt aanvragen voor nieuw te maken literair werk. Dat kunnen literaire teksten zijn, zoals bijvoorbeeld spoken word of storytelling, die je zelf gaat voordragen op een publiek podium, maar het kan ook een digitaal literair werk, een podcast of iets anders zijn. Belangrijk is dat het nieuwe werk voor een breed publiek openbaar wordt gemaakt en dat je presentatiepartner zich daaraan committeert. En uiteraard is je nieuwe werk geen boek of een bewerking van een eerder verschenen boek.

 Meer informatie 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen